Sunday, May 3, 2015

Resepi : Lasagna Mudah, Senang, Kepemalasan :P

Selamat berhujung minggu kalian. Patutnya harini tak kerja. Aku dah berangan plan nak masak kari hijau. Tapi, tak cukup staff la pulak. Kena pergi juga kerja. Hummm... Sabar jela noks. Ikhlaskan diri nak berkhidmat pada rakyat.

Lapar sangat balik tengah hari tu, godek punya godek, aku teringat ada terbeli lasagna. Ayam pun ada, cendawan pun ada, tomato pun ada. Jadi resepi hari minggu kali ni ialah Lasagna Ayam.

Preparation time : 30 minutes
Baking time : 40 minutes

Sementara bakar tu, boleh la golek-golek sambil berjemur bawah kipas. MasyaAllah panas nya India sekaranga ni. Mujur duduk sorang. Boleh buat gaya duduk tepi pantai gaya mat saleh.
Oppss...wakkaka.

terlupa lapik sauce atas sekali T_T

Resepi Lasagna Mudah


  • Lasagna keping- mestilah dia berkeping. Hahaha


Red sauce:
    • Ayam kisar 500g - sini takda ayam kisar, beli dada ayam kisar sendiri je.. :P
    • Sesudu besar minyak zaitun
    • Ready made Prego sauce ke, Arabiata ke, ikut la. Asal merah
    • Cendawan butang segenggam
    • Cili benggala / cili padi ke ikut la taste sendiri
    • Perisa : Garam, oregano, black pepper

Cara-cara :

    1. Mula-mula panaskan sesudu besar minyak zaitun, bubuh ayam, cili, garam, oregano, dan black pepper. Kacau sampai masak.
    2. Curahkan sos pasta ready made/ buat sendiri pun boleh, biar menggelegak seketika. Masukkan secawan air, kasi ada air sikit untuk tujuan masak lasagna.
    3. Biar menggelegak dan perisakan dengan garam.



White sauce : Boleh buat atau pakai sos alfredo cheese dalam tin kuning tu je

    • 2 sudu besar butter
    • 3 sudu besar tepung gandum
    • 500ml susu segar
    • 1 Kiub pati ayam kalau nak 
    • Cheddar cheese segenggam
  • Cara-cara :
    1. Cairkan butter, masukkan tepung dan kacau.
    2. Masukkan susu dan cheddar cheese dan kiub ayam
    3. Kacau sampai pekat dan ketepikan

Okay dah siap sauce kita. Jangan risau, nampak je macam rumit, tapi sebenarnya senang. Jom susun lasagna kita.

Panaskan oven pada 180 degree celcius selama 15 minit.

  • Oleskan olive oil pada bekas nak bakar.
  • Susun satu lapisan lasagna
  • Bubuh red sauce, ratakan.
  • Bubuh white sauce, ratakan. Nak tabur cheese pun boleh atas tu.
  • Lapik dengan kepingan lasagna lagi
  • Ulang bubuh red sauce dengan white sauce. lapik dengan lasagna pada lapisan terakhir
  • Jangan lupa bubuh lebihan white sauce atas lasagna terakhir dan tekan untuk padatkan dan kasi level air kuah tenggelam lapisan atas tu ( aku lupa part ni, garing lah lasagna tu... T_T)



Nota! Pastikan kuah red sauce tadi tenggelamkan lapisan lasagna itu untuk memastikan dia masak nanti.

Bakar pada 180 degree celcius selama 40 minit. Biarkan sejuk sebentar sebelum makan, Siap!

Saya nak pergi makan...hihihi..bai!

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...